• Начало »
  • Новини »
  • Четири основни правила за подбор на подходящата дюза за пръскане

Четири основни правила за подбор на подходящата дюза за пръскане

18 март 2023
Четири основни правила за подбор на подходящата дюза за пръскане

Изборът на дюзи може да бъде огромен, поради големия избор от много доставчици. Дюзите са най-важната част от пръскачката, като отговарят за дозирането на работния разтвор, разпръскването му под формата на капки и разпределянето му по дължината на щангата. За да подберете точната дюза за своята конкретна нужда, следвайте тези общи препоръки:

 

1. Изберете дюза с едра капка за многофункционално пръскане. 

Всички производители на пръскачки публикуват размера на капката на пръскане на своите дюзи при различни дебити и работни налягания. Тази информация е достъпна от техните уебсайтове, каталози или приложения. Най-популярните разпръсквачи за щангови  пръскачки са с въздушна индукция, калибровъчен отвор преди разпръсквача и с ниско ниво на разпрашаване на капките.  Обикновено работят с налягане в границите между 2 и 6 бара. Като отправна точка потърсете дюзи, които осигуряват едра капка на пръскане при работно налягане от 3,8 до 5 бара. Това привидно високо налягане е нормално за разпръсквачи с въздушна индукция. То осигурява необходимия диапазон на скорост на движение при самоходните пръскачки.

 

 

2. Съобразете количеството на водата в работния разтвор с качеството на пръскане. Обемът и гъстотата на растителната покривка имат значение.

Управлението на качеството и размера на капките е основният метод за менажиране на дрифта (разпрашаване и отвяване на работния разтвор) и покритието. Колкото по-едри са капките в работния разтвор, толкова по-голям трябва да бъде обемът на водата. Трябва да имате достатъчно капчици на единица площ, за да покриете целта си и да осигурите достатъчна плътност на капките върху листата. Това е най-критично при пръскане с тотален хербицид след сеитба, когато плевелите са най-малки, а пръскането е с малък обем и тогава много едрите капки вероятно ще пропуснат плевелите изцяло. Също така, това е важно за контактните хербициди (изискващи висока плътност на капките) и за житните плевели, по чиито листа трудно се задържат много едри капки.
Използвайте поне 7 до 10 л/дка работен разтвор за хербициди и 10 до 15 л/дка за фунгициди. Колкото по-висока е растителната покривка на вашата култура, толкова повече листа има за покриване и толкова повече вода е необходима.

 

 

На фигурата по-горе са показани съотношенията между размера на капката и количество вода използвано в работния разтвор. Резултатът от по-едри капки е по-малко капки на единица площ, независимо от факта, че са по-едри. Истинският въпрос е каква е границата на едрина на капката за съответния тип на пръскане. Тези фактори винаги трябва да се вземат предвид в зависимост дали пръскането е фунгицидно, хербицидно или запечатка. От особена важност е и какъв е размерът на растенията, които таргетираме, както и тяхната гъстота. 

 

 

3. Използвайте правилното налягане за вашата дюза. 
Дори и много добра дюза няма да работи добре при грешно налягане. Дюзите с въздушна индукция и някои дюзи с калибровъчен отвор изискват по-високо налягане, за да работят правилно. Най-честата причина за оплаквания от работата е, когато налягането на пръскане на дюза с нисък дрифт е прекалено ниско, което води до лошо разпределение на струята (метлата) между дюзите (вижте следващата точка). Ако вашата пръскачка не може да поддържа достатъчно високо налягане, не трябва да използвате тези дюзи. Използвайте манометъра за пръскане като скоростомер и се стремете към налягане в средата на препоръчителния работен диапазон на съответната дюза. По-високите налягания увеличават потенциала за дрифт при нормалните дюзи, но в много по-малка степен за противоветровите дюзи с въздушна индукция.

Pressure gauge

Налягането на работния разтвор по щангата е най-важният параметър при работа! То определя размера на капките (потенциала за дрифт и покритие), разпереността на факела, съответно и припокриването на струите от съседни дюзи, както и равномерността на покритие по дължина на стрелата. 

 


4. Подсигурете отлично разпределение на работния разтвор под щангата.


Докато по-фините капчици от конвенционалните дюзи могат да се преразпределят с вятъра или турбуленцията, прикривайки неравномерното покритие, по-грубите капчици, произведени от противоветрови дюзи с въздушна индукция, ще отидат там, накъдето са насочени. Имайки това предвид, има само един начин да се получи равномерно покритие по цялата щанга.
Преди пръскане настройте вашата пръскачка на най-ниското очаквано налягане на пръскане (например 2 бара) и най-ниската очаквана височина на щангата и проверете припокриването на метлите на разпръсквачите. За пръскания с нисък дрифт се опитайте да постигнете ширина на метлата на дюзите, която е два пъти по-голяма от разстоянието между дюзите на работната височина. Ако е необходимо, регулирайте височината на стрелата, увеличете налягането или изберете дюзи с по-широка метла. Това ще гарантира на най-едрите капчици по ръба на метлата да се смесват с по-обилните и по-фини капчици, които са в средата на метлата.

 

Ниските количества вода в работния разтвор означават много по-малко усилия за прилагане на пестициди. Но има ограничение за това до колко може да се намали количеството на водата, преди да се появят проблеми. За да разберем какви са причините за това и да помогнем на операторите да използват точното количество вода за дадена ситуация, ще обясним накратко какво се случва с работния разтвор излязъл от дюзите докато достигне растителната покривка.

прочети още